Τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προτείνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του συντάγματος, προκαλώντας αντιδράσεις στην αντιπολίτευση που προειδοποιούν για «παγίδα φτώχειας» και «συνταγματική κατοχύρωση της ακραίας φτώχειας».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, έκανε λόγο για «μια εμβληματικού χαρακτήρα παρέμβαση στην κοινωνική προστασία και τα κοινωνικά δικαιώματα που ως στόχο έχει την ενδυνάμωση, την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, που επλήγησαν από την οικονομική κρίση».
«Με τον τρόπο αυτό οι πιο αδύναμοι αποκτούν ένα επιπλέον δικαίωμα και γίνονται για πρώτη φορά ορατοί στη συνταγματική τάξη και παράλληλα ενισχύονται η ισότητα, η αναλογικότητα, τα κοινωνικά δικαιώματα, και η ασφάλεια δικαίου», είπε ο υπουργός Εργασίας.
Σχετική ανάρτηση έκανε και ο πρωθυπουργός στα social media:
Kyriakos Mitsotakis✔@kmitsotakis
Κατοχυρώνουμε συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους. Το ελληνικό κράτος πλέον θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών.
4797:05 PM – Nov 19, 2019Twitter Ads info and privacy150 people are talking about this
ΣΥΡΙΖΑ: Αξιοπρεπή διαβίωση θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης τα 213 ευρώ μηνιαίως;
«Θέλει μεγάλο θράσος να λες ότι μέσω του Συντάγματος εξασφαλίζεις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) όταν ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης σήμερα στη Βουλή είπε ότι ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως», απάντησαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας το ερώτημα: «αυτό το μέλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης μας επιφυλάσσει ο Κ. Μητσοτάκης;».
«Το 2017 όταν εφαρμόστηκε το ΚΕΑ το έπαιρναν 700 χιλιάδες άτομα. Σήμερα, κατά ομολογία του κ. Βρούτση, το παίρνουν 450 χιλιάδες άτομα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των πολίτικων του μείωσε την ακραία φτώχεια επισημαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «το ποιος νοιάζεται για τους φτωχούς, το παιδί, τους ανάπηρους, τους χωρίς ιδιόκτητη στέγη, τους ηλικιωμένους το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την Πρόνοια με 1,4 δις και την παραδώσαμε 3,5 δις σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας».
Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ακόμη ότι:
-η ΝΔ συνταγματοποιεί τα Μνημόνια και τις συνταγές του ΔΝΤ , που ήθελε κόψιμο των επιδομάτων κατά ένα δις και να τα ενσωματώσουμε στο ΕΕΕ.
-το ΕΕΕ ορίζεται αυθαίρετα από κάθε κυβέρνησης ανάλογα με τι ποσό μπορεί να διαθέσει για την ακραία φτώχεια. Γι’ αυτό δε συνταγματοποιήθηκε από καμία χώρα.
-η πρόταση της ΝΔ είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δημιουργεί παγίδα φτώχειας και είναι μηχανισμός συμπίεσης του κατώτατου μισθού.
«Το προνοιακό κράτος δεν είναι φιλανθρωπικός μηχανισμός αλλά μηχανισμός παρέμβασης του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων προς αποκατάσταση όρων ισοτιμίας των πολιτών.
Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού του κ. Μητσοτάκη που θεωρεί τις ανισότητες φυσική κατάσταση», αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν: «η πρόταση μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση διακηρύσσει ότι το προνοιακό κράτος για την Αριστερά δεν είναι μόνο προστασία κατά της ακραίας φτώχειας, αλλά προστασία του παιδιού, των αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη».
Τι τόνισαν Γ. Δραγασάκης, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Κατρούγκαλος
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως: «Το θέμα ακριβώς, όμως, δεν είναι το εισόδημα μόνο, είναι το όριο, το επίπεδο διαβίωσης, το οποίο πρέπει να εγγυηθούμε. Φανταστείτε κάποιον, ο οποίος παίρνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως το λέτε, αλλά δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ή σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Αυτό θα είναι δώρον άδωρον.
Επομένως, και σ’ αυτό το βήμα που κάνετε, που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι θετικό, ο τρόπος που το εισάγετε είναι εντελώς περιοριστικός και δεν κατοχυρώνει αυτό το οποίο πρέπει να κατοχυρώσουμε, δηλαδή ένα επίπεδο ζωής αντίστοιχο με τις ανάγκες της εποχής μας».
Ο κ. Δραγασάκης είπε ακόμα δηκτικά ότι: «το 2005 εκ μέρους της τότε Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχα την τιμή να παρουσιάσω εδώ πρόταση νόμου για τη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Πρέπει να σας πω ότι τότε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία απέρριψαν την πρόταση».
Μοναδική διάταξη «που μπορούμε ενδεχομένως να έχουμε συγκλίσεις, είναι πάνω σε αυτό που εμείς προτείνουμε: να αντικατασταθεί στη διατύπωση το ρήμα μεριμνά το κράτος με το εγγυάται ή εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», υπογράμμισε επίσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μίλησε και η Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας πως «αποδείχτηκε στην πράξη, τόσο στο δεύτερο μνημόνιο αλλά και σήμερα, ότι «η παρούσα αποτύπωση σειράς εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο Σύνταγμα δεν ήταν επαρκής για να τα θωρακίσει έναντι προσβολών από τον κοινό νομοθέτη».
Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ αφού παρέθεσε σειρά προτάσεων του κόμματός της για τη στήριξη των ασθενέστερων που απέρριψε η Ν.Δ. υπογράμμισε πως: «η στάση όλων μας στη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι αποκαλυπτική για το κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό μοντέλο που η κάθε πολιτική δύναμη επιθυμεί για τον τόπο».
ΚΚΕ: Κατοχυρώνουν την ακραία φτώχεια
«Στην ουσία έχουμε συνταγματική κατοχύρωση της ακραίας φτώχειας», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής, σχολιάζοντας τις προτάσεις Ν.Δ. «Συνταγματοποιείται, δηλαδή, συνολικά η στρατηγική που σαρώνει τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα για χάρη της κερδοφορίας του κεφαλαίου», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ.